inekle Kütüphane-Haziran Ayı 

Merhaba Sevgili inekle okuyucusu!

Haziran ayına girdiğimizden beri yazı iyice hissetmeye başladık. Okulların da kapandığı bu ayda belki tatilde, belki bir yolculukta ya da evde bütün yılın yorgunluğunu atmak için dinlenirken okuyabileceğin bazı kitap önerilerinde bulunacağım. Hem yerli hem de yabancı yazarlardan derlediğim kitapları umarım zevkle okursun. Hadi başlayalım!

1. Gülün Adı – Umberto Eco 

İtalyan yazar Umberto Eco’nun 1980’de yayımlanan tarihi polisiye romanıdır. 1327’de İtalya’daki bir manastırda zehirlenerek öldürülen bir rahibin ardından başlatılan cinayet soruşturmasını anlatırken Ortaçağ Avrupa’sının olaylarını ve Ortaçağ felsefesini ele alır. Kitap kısa zamanda birçok dile çevrilmiş ve 1986 yılında filmi de yapılmıştır. Polisiye Yazarlar Derneği ve Amerika’nın gizemli yazarlarının yayınladığı en iyi 100 polisiye romanı listelerinde yer alan kitap, Umberto Eco’nun ilk romanıdır. 

2. Kum Tefrikaları – Ömür İklim Demir 

 Kum Tefrikaları, hayata dair arayışları olan, yaşadığı her anı sorgulayan Mithat ve görev yaptığı Suruç’ta tanışıp dost olduğu Murat Hoca’nın, pilot Yüzbaşı Şevket Kemal’in Osmanlıca yazılmış günlüğünü bulup günümüz Türkçesi’ne çevirmesi ve bunun üzerine geçen sohbetleri anlatan bir romandır. Çağdaş Türk Edebiyatı örneklerinden biri olan bu kitap aynı zamanda Ömür İklim Demir’in de ilk romanıdır. 

3. Siddhartha – Hermann Hesse 

Hermann Hesse’nin Buddha yani Siddhartha Gautama’nın hayatını konu edinen, Budizm felsefesinin içsel yönlerini ele alan en ünlü eseridir. Romanın kahramanı Siddhartha, Nirvana’ya ulaşmak ve gerçeği bulmak için arkadaşı Govinda ile yollara düşmesini konu almaktadır. İnsani ilişkilerin doğu yaşamında nasıl var olduğu ve nasıl geliştiği biraz da biyografik temalar ve örneklerle anlatılmıştır. Aynı zamanda Alman yazar Hermann Hesse, 1946 Nobel Edebiyat Ödülü’nün de sahibidir. 

4. On Küçük Zenci – Agatha Christie 

Ünlü Polisiye yazarı Agatha Christie tarafından kaleme alınmış bu kitap, Polisiye Yazarlar Derneğinin ve Amerika’nın Gizemli Yazarlarının yayınladığı en iyi 100 polisiye romanı listelerinde yer almış aynı zamanda sinemaya da uyarlanmıştır. Romanın konusuna gelecek olursak on kişi, Una Nancy Owen adında birinden bir mektup alır ve Negro Adası’nda bazıları iş için, bazıları tatil için bir malikâneye davet edilir. Ancak her biri adaya vardıklarında ev sahibi hiçbir yerde yoktur. Adayı ararlar ve on kişiden başkasını bulamazlar. Aynı günün akşamı misafirler sohbet ederken, gramofona yerleştirilen bir plak çalmaya başlar ve ev sahibinin sesi, geçmişte sebep oldukları ölümlerden suçlu bulunduklarını söyler. Ama ceza almazlar. Misafirler kendilerine bir şaka yapıldığını düşünerek adadan ayrılmaya karar verirler ama ada ile kara arasında ulaşımı sağlayan tekne bir kaç gün daha gelmez, bu yüzden bir süre daha mahsur kalırlar. Aynı zamanda o gece adadaki misafirlerden biri öldürülür. Adada başka kimse olmadığı için de katil bahsettiği kişi değil onlardan biridir. 

5. Uzun Hikaye – Mustafa Kutlu 

Kitap 1940 zamanlarında geçmektedir. Bulgar göçmeni olan bir ailenin başından geçenleri ele alan bu kitap daha önce hiç yerleşik düzene geçmemiş olan ailenin yaşadığı zorlukları anlatmaktadır. Kitapta sürekli olarak adalet kavramı vurgulanmış ve savunulmuştur. Uzun Hikaye de yine beyaz perdeye aktarılan kitaplardan biridir. Dilersen kitabını okuduktan sonra filmini de izleyebilirsin. 

Kadriye Çelik

04.06.2022

Leave a Comment