inekle Kütüphane-Ocak Ayı

Merhaba sevgili inekle blog okuyucusu. Ben inekle sayısal öğretmenlerinden Kübra. Ocak 2023 inekle Kütüphane yazısında bu ay keyifle okuduğum 5 kitap önerisiyle birlikte karşınızdayımmm. 

1.Gurur ve Önyargı- Jane AUSTEN

Gurur ve Önyargı – orijinal adıyla Pride and Prejudice – Jane Austin’in ikinci romanıdır. Kadınların evlilik konusunda söz söyleme ve miras hakkına karşı yazılmış değerli bir eleştiridir. Romandaki “kız kardeşlik” kavramı ve kardeşler arasındaki dayanışma, Jane Austen’ın, İngiliz Edebiyatı’nın önemli feminist kadın yazarlar arasında gösterilmesinin nedenlerinden biridir.Gurur ve Önyarrgı, Fitzwilliam Darcy adlı varlıklı bir adam ile orta sınıf bir ailenin kızı olan Elizabeth Bennett’ın arasındaki çekişmeli aşkı konu alıyor. Birbirine tamamen zıt olan bu iki karakterin en büyük ortak yanlarını ise birbirlerine karşı gururlu ve önyargılı tutumları oluşturuyor. Ancak aralarındaki çekim ve yaşadıkları olaylar, aşkın tüm duygulara üstünlüğünü her ikisinin de kabul etmesini sağlıyor. Oldukça akıcı bir şekilde kaleme alınmış bu harika klasiği okumalara doyamayacaksınız 😊 

“Ben de gururunu kolayca affedebilirdim, benim gururumu yaralamasaydı.”

2. Sol Ayağım -Chrısty BROWN

 22 çocuklu bir ailenin hayatta kalan 13 çocuğundan biri olan Christy Brown’un otobiyografisidir. Geçirdiği beyin felcinden dolayı doğumundan itibaren sadece sol ayağını kullanabilen Christy Brown, Sol Ayağım eserinde mücadele dolu yaşam öyküsünü sürükleyici bir dille okurlarına aktarmıştır. Yazar, kitabında tüm zorluklara rağmen anne ve babasının da desteğiyle hayata nasıl tutunduğunu yüreklere dokunan bir anlatımla ele alıyor. 

3. İnsan Ne ile Yaşar?- L. N. TOLSTOY

Tolstoy’un bir dünya klasiği hâline gelen İnsan Neyle Yaşar? adlı eseri, toplam 112 sayfadan ve altı farklı bölümden oluşan bir eser. Tanrı’nın insanın hayatını iyileştiren bir olgu olduğunu ve dinin temelinde yatan sevgiyi önce insanın kendisine göstermesi gerektiğini vurgulayan hikâye; Tanrı sevgisinin insanın kendini sevmesiyle başladığını anlatıyor. Eserde fakir bir kunduracı olan Simon adlı ana karakterin başından geçenler işleniyor. İhtiyaçları için köylüden yardım istemek üzere yola çıkan Simon ; yolda karşılaşıp , acıyıp yardım ettiği Micheal ve Micheal’ın gerçek kimliği ve ne için orada bulunduğu hikayede büyük bir sürükleyicilik ile okuyuculara aktarılıyor. 

4. Pİ’nin Yaşamı-Yann MARTEL

Bir yük gemisinin trajik şekilde batmasının ardından, bir filika uçsuz bucaksız, vahşi Pasifik Okyanusu’nun ortasında yapayalnız kalır. Sandalın, hayatta kalmayı başarabilen mürettebatı bir sırtlan, kırık bacaklı bir zebra, bir orangutan, Richard Parker adında üç yüz kiloluk bir Bengal kaplanı ve Pi adlı 16 yaşında Hintli bir çocuktan oluşmaktadır. Ve roman asıl bundan sonra başlar. Pi’nin açlık, susuzluk, soğuk, sıcak ve en önemlisi korkuyla mücadele ettiği günler boyunca gösterdiği direnç ve inanç okunmaya değer.

5. Küçük Prens-Antoıne De SAINT-EXUPERY

Hepimizin adını mutlaka duyduğu o harika kitap. Kapağından çocuk kitabını andırsa da 7’den 70’e herkesin okuması gereken bir kitap. Küçük Prens, kendi galaksisinde, kendi dünyasında tek bir gül ile yaşayan bir Küçük Prens’in başka galaksileri gezmek için tek gülünü tek başına bırakıp yolculuk yapmasını anlatır. Ancak bu yolculuk esnasında vurgulamak istediği      şey ‘büyümek’tir.

“Hoşça git,” dedi tilki. “Vereceğim sır çok basit: İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez.” Küçük Prens unutmamak için tekrarladı: “Gerçeğin mayası gözle görülmez.”

Umarım kitap önerilerimi beğenirsin sevgili okur. Başka bir inekle Blog yazısında görüşmek üzere. Kendine iyi bak, takipte kal. ❤️

Kübranur Aktan

05.01.2023

Leave a Comment