inekle Kütüphane-Temmuz Ayı

Selam sevgili inekle okuyucusu! Temmuz ayının getirdiği rahatlık ve dinlenmeyi çeşitli kitap önerileri ile değerlendirebileceğin, aynı zamanda da kendine bir şeyler katabileceğin, her türlü okuyucuya hitap edebilecek kitaplarla geldim. 

1. Kurtlarla Koşan Kadınlar – Clarissa P. Estes

Kurtlarla Koşan Kadınlar - Clarissa P. Estes | Mitoloji | Kitap | ATF  Kırtasiye

Küçüklükten beri bizlere anlatılan çeşitli masalların ve öykülerin, kadınların kendi içlerindeki “kurtları” bulmasında etkili olduğunu okuyucuya anlatmaya çalışan bir kitap. Politik, sosyolojik ve psikolojik açıdan masalların incelemesini yaparken aynı zamanda birçok imge ile kadın kavramının toplumumuzda nasıl yer ettiğini de okurken öğreniyoruz. Kırmızı Başlıklı Kız gibi dünyaca bilinen masalların arka planını öğrenmek isteyen herkese önerebileceğim bir kitap.

2. Dorian Gray’in Portresi – Oscar Wilde

Dorian Gray'in Portresi - Oscar Wilde Kitap Fiyatı & Satın Al | AlfaKitap

Sürükleyici ve etkileyici klasiklerden biri Dorian Gray’in Portresi. Dorian Gray, dönemine göre oldukça çekici fiziksel özelliklere sahip bir genç adamdır. Basil ve Lord Henry karakterleri ile aslında kendi özelliklerini görerek karanlık tarafını da Basil’in, Dorian’ın portresini çizmesiyle öğreniyor. Oscar Wilde’nin ilk ve tek romanı olma özelliği gösteren bu kitaba yazar “Basil Hallward ben olduğumu sandığım kişidir, Lord Henry dünyanın ben sandığı kişidir, Dorian ise benim olmak istediğim kişidir; belki başka bir çağda…” şeklinde bir not düşmüş. Ayrıca romanın yazıldığı dönemde konuşulması yasak olan haz, obsesiflik, güzellik tutkunluğu gibi konulara da ciddi bir eleştiri niteliğindedir. 

3. Günden Kalanlar – Kazuo Ishıguro

Günden kalanlar - GittiGidiyor

İngiliz Kraliyetini ve o dönemlerde yaşayan varlıklı bir aileyi, Stevens isimli sadık bir uşağın anıları aracılığıyla görüyoruz. Nobel ödüllü bir yazardan okuduğumuz Günden Kalanlar isimli romanda sadece bir uşağın anılarına tanık oluyoruz gibi gözükse de o dönemin siyasi olaylarına ve bir malikane düzeni ile o malikane içerisindeki politik yaklaşımları da görmemiz mümkün oluyor. Kitabı bitirdikten sonra aynı isimle yayınlanan filmi de izleyip kitaptan farklarını inceleyebilirsiniz. 

4. Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley

Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley Kitabı ve Fiyatı - Hepsiburada

Bir savaşın sonucunda yaşanan ekonomik ve sosyal krizin ardından, ana fikirleri “toplum, eşitlik ve istikrar” olan bir cesur yeni dünya kuruluyor. Bu ütopyada insan sadece bir araç olarak görülüyor, toplum ve bu toplumun tüketimi ile maddiyat ise asıl hedeflenen olgular. Tabii ki belirli bir düzenin ardından o düzene karşı çıkanların olması da olası. Kahramanımız olasıgelen tüm bu düzeni sorgularken aynı zamanda kendi içinde de savaşlar veriyor. 

5. Güngezgini- Fabia Moon & Gabriel Ba

Güngezgini Sert Kapak Fabio Moon

Roman ve hikayelerin arasında bir çizgiroman sıkıştırmak istedim. Hem hikayesi ve anlatmak istedikleriyle hem de çizimleriyle beni çok etkileyen bir eserdir Güngezgini. Kitap aslında ana karakter Bas’ın hayatından kesitler sunuyor ancak siz hayatınızın farklı dönemlerinde farklı bakış açılarıyla kitaba yeniden başladığınızda Bas’ın hayatı da değişiyor. Kişiden kişiye anlattıkları değişen inanılmaz bir eser. 

Sude Alkan

04.07.2022

Leave a Comment