inekle Sinematek-Aralık Ayı

inekle Sinematek- Aralık Ayı

Merhaba sevgili inekle okuyucusu! Yılın son ayında, şöyle geriye dönüp baktığımda bu yıl izlediklerim arasından unutamadığım yapımları seninle paylaşmak istedim! İçlerinden daha önce izlediklerin varsa ya da daha sonra izlediğin olursa yorumunu yazmayı unutma! Hazırsan başlayalım.

1.Dogtooth (2009)

Yönetmen Yorgos Lanthimos’un Köpek Dişi, Yunan Tuhaf Dalgası’nın simgeleşmiş filmlerindendir. Gösterildiği 2009 yılında festivallerde çokça adından söz ettiren Köpek Dişi, sert bir öyküyü kara bir mizahla izleyicisine sunan başarılı bir dram/gerilim filmidir. 

Baba figürünün evin dışına açılan tek bağlantıyı kurduğunun gösterildiği filmde, anne ve üç çocuğun dış dünyayla doğrudan hiçbir bağlantısı yoktur. Bahçenin dışına dahi adım atmalarına izin olmayan çocukları, ait oldukları “düzen”de sahip oldukları tüm bilgileri kendi doğrularıyla aile sunar. Dilin gücüne ve aile kavramının ne denli etkili olabileceğine hayret edeceksiniz.

2. Super Size Me (2004)

Bağımsız belgesel türünde çekilen Super Size Me; yönetmeni, yapımcısı ve de oyuncusu Morgan Spurlock’ın olduğu deneysel bir belgesel örneğidir. Film Spurlock’ın 1 Şubat ile 2 Mart 2003 tarihleri arasında 30 gün boyunca her gün her öğün yalnızca McDonald’stan yemek yediği bir dönemi sunuyor. Düzenli aralıklarla uzmanlara görülen Spurlock’ın bedenindeki değişime tanık olmaktan çekinmiyorsanız, bu şaşırtıcı ve gerçekçi olaya göz atabilirsiniz.

3. Everything Everywhere All at Once (2022)

Geçtiğimiz yıl sinemada izleme fırsatı bulduğum macera/bilim kurgu türündeki bu yapım, adından ilerleyen yıllarda da sıklıkla söz ettirmeye devam edeceğini düşündüğüm bir Amerikan bilim kurgu filmi. 

Bir olay sonrasında, hayatı alt üst olmakta olan Evelyn’in karşısına “Alphaverse”den çıkagelen Alpha-Waymond geçer ve ona birçok paralel evrenin var olduğunu, çünkü her yaşam seçiminin yeni bir evren yarattığını açıklar. Alpha-Evelyn liderliğinde bir grubun Alphaverse’te insanların birtakım tuhaf eylemler gerçekleştirerek paralel evren benliklerinin becerilerine, anılarına ve bedenlerine erişmelerini sağlayan bir teknolojiyi geliştirdiklerini öğreniriz. Bunun sayesinde hem felsefi sorgulamaların içimizde bizi rahat bırakmadığı hem heyecanın kol gezdiği hızlı, sürükleyici, düşündürücü bir filmle baş başa kalırız. 

Günün sonunda; kendi hayatınızın tüm farklı versiyonlarına erişim hakkınız olsaydı, siz nerede kalmayı tercih ederdiniz? İyisiyle kötüsüyle şu anki yaşamınızda mı yoksa en zengin, en şöhretli, en mükemmel versiyonunuzda mı? Peki Evelyn’in tercihi ne olmuştur?..

4. Okul Tıraşı (2021)

Altın Portakal En İyi Film Ödülü’nü kazanan bir dram filmi Okul Tıraşı. Ailesinden farklı bir şehirde yatılı okulda okuyan Yusuf’un filmin başında bir sabah rahatsızlanan oda arkadaşı Memo’yu hastaneye götürme çabasını işliyor film. Öğretmenlerin, öğrencilerin, okul müdürünün, doğa olaylarının zorlayıcı yanlarına ve katı disiplin anlayışlarına tanık olacaksınız. Herkesin sorumluluğu birbirine yıkmaya çalıştığı bu okulda vakit geçirmek sizi de zorlayabilir. 

5. Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013)

Onur Ünlü’ün kaleminden çıkan; kendine özgü kurgusu, tekniği ve siyah beyaz çekimiyle sizi kendisine çeken fantastik, absürt bir dram/fantezi filmi Sen Aydınlatırsın Geceyi. Karakterlerinin süper güçlerinin olduğu, değişik ve benzersiz bu film Manisa’nın Akhisar ilçesinde geçiyor. Göğünde iki güneş, üç dolunayı bulunan bu kasabada, duvarların arkasını görebilen Cemal, üstüne çöken buhrandan kurtulmak umudunu sevdiği kadınla ararken, başak özel güçleri de olan diğer yan karakterlerin de olaya katılmasıyla işler git gide karışır. Özellikle filmin atmosferine ayak uyduran müzikleri (Gülmek İçin Yaratılmış, Mreyte ya Mreyte gibi), oldukça başarılı unsurlardandır. 

Sena Sarıtaş

17.12.2022

Leave a Comment