inekle Sinematek-Nisan Ayı

Merhaba sevgili inekle Blog okuyucuları. Ben inekle sayısal öğretmenlerinden Mert Turhan Güçlü. Bu ayki Sinematek köşesinde sizlere hayata yeni bir bakış açısından bakacağınız, ilham verici beş film önereceğim.

1. The Matrix

Saygın bir yazılım şirketinde çalışan Anderson, gecelerini  “Neo” adı altında programları kırarak ve Matrix’i araştırarak geçirir. Esrarengiz bir şekilde Trinity ile tanışan Neo yaşadığı dünyanın aslında bir simülasyondan ibaret olduğunu öğrenir. Kendini bu durumdan kurtarmak için Trinity ile beraber Morpheus’un önderliğindeki ekibe katılır. Neo gerçek dünyada ilk nefesini aldıktan sonra simülasyona tekrar girerek Matrix’in ne olduğunu kavrar ve kurtarılma nedenini öğrenerek yeni kimliğini tanımaya çalışır.

 Filmdeki olaylar çok ileri bir tarihte teknolojinin son derece gelişmiş olduğu bir dünyada geçmektedir.

2. Lucy

Lucy, 2014 yapımı Fransız bilim kurgu filmidir. Film standart bir insanın beyinin yüzde 10’unu kullanabildiği teorisinden yola çıkarak, bu oranın artması durumunda elde edebileceği güçleri ve yapabileceklerinin sınırını zorluyor.

3. Örümcek Adam

Film toplum tarafından dışlanmış, dahi Peter Parker’ın genetiği değiştirilmiş bir örümcek tarafından ısırıldıktan sonra, insanüstü yetenekler geliştirmesinden bahsediyor. Dışlandığı yerde suç ve adaletsizliklerle savaşmak için maskeli bir kimliğe bürünüyor. Her yaştan izleyicinin izleyebileceği bir filmdir.

4. Percy Jackson & Olimposlular : Şimşek Hırsızı

Filmin hikayesi Rick Riordan’ın aynı isimli kitabından uyarlanmıştır. Lise yıllarında Percy Jackson’ın 10 kitaplık serisini bitirmiştim. Keşke filmi de olsa derdim hep. Araştırınca 2010 yılında yayımlandığını öğrendiğimde hemen izlemiştim. Filmde babası Yunan tanısı olan Poseidon annesi ise sıradan birisi olan Percy’in başından geçenleri anlatıyor. Zeus’un en güçlü silahı olan şimşeğinin çalınması üzerine bunu Percy’in çaldığını ve geri vermesi gerektiğini aksi halde savaş başlayacağını söyler. Percy’in şimşeği çalmadığını ispatlamak için şimşeği bulmaktan başka çaresi kalmamıştır. Özellikle fantastik kurguya ilgisi olanların izlemesi gerektiğini düşündüğüm bir filmdir.

5. Dövüş Kulübü

Dövüş kulübü, Chuck Palahnuik tarafından yazılmış aynı isimli romandan uyarlanan bir kült filmdir. 1999 yılında filme uyarlanmıştır.

Dövüş kulübünün ilk kuralı, dövüş kulübü hakkında konuşmamaktır. Dövüş kulübünün ikinci kuralı da kulüp hakkında konuşmamaktır. Filmin baş kişisi sıradan hayatın girdaplarında bulanımlar geçiren bir sigorta müfettişi olan Jack, kanserli olmadığı halde, uykusuzluğunu yenmek ve hayatına anlam katmak için kanserlilere moral sağlayan terapi gruplarına katılır. Orada bir kızla garip bir yakınlık kurar. Bir iş gezisi dönüşü ise Tyler Durden adlı egzantirik karakterle tanışır. Durden, Jack’in olmak istediği kişi gibidir. Tyler’ın girişimleriyle bir yeraltı faaliyeti olarak başlayan dövüş kulübü, Jack’e yepyeni kapılar açacaktır. Ve tabi bu kapılardan tanıştığı kız da geçecektir. Peki Tyler Durden gerçekte kimdir?

Özellikle bu filmi yaşı daha da ilerlemiş kişilere öneriyorum. En çok izlenen filmler sıralamasında her zaman yerini almıştır.

Nisan 2023 Sinematek film önerileri bu kadardı sevgili inekle Blog okuyucuları, sonraki yazılarda görüşmek üzere.

Mert Turhan Güçlü

14.04.2023

Leave a Comment