İngilizce Geliştirme Yolları

Günümüz dünyasının evrensel dili olan İngilizceyle Türk insanın mücadelesi her zaman sıkıntılı olmuştur. Bugünkü şartlarda daha iyi ve daha kolay iş bulmaktan tutunda dünya gündemini takip edebilmeye kadar sayısız sebep yüzünden İngilizceyi öğrenmek zorundayız. Milli eğitimin yanlış tekniklerinden ötürü dil öğrenemeyen ve İngilizce öğrenme yolları diye internette aratanlar için 10 İngilizce geliştirme yolu…

Kitap Çevirisi yapın

Evet kitap çevirisi yapın. Şimdi içinizden şöyle diyor olabilirsiniz, ben dil öğrenmeye çalışıyorum adam kitap çevir diyor. Ama hemen sinirlenmeyin çeviri yapmak ya da çeviri yapmaya çalışmak İngilizce geliştirme yolları arasında etkili ancak pek bilinmeyen ir yöntemdir. Bugün bazı yayınevleri Türk ve Dünya klasiklerinin İngilizce versiyonlarını da piyasaya sürüyor.

Okumak ve çevirmek istediğiniz kitabın aynı yayınevinden İngilizce ve Türkçe versiyonlarını alın. İkisini de yan yana koyun ve başlayın İngilizcesini Türkçeye çevirmeye. Çevirdiğiniz her cümleden sonra da Türkçe versiyonundan aslına bakın. Bu şekilde kelime gruplarının ve cümlelerin nerelerde hangi anlamda olduğunu yavaş yavaş kavramaya başlayacaksınız. Gittikçe çevirdiğiniz cümlelerin Türkçesindeki haline giderek daha fazla yaklaştığını göreceksiniz.

Tartışmaktan Korkmayın

İngilizceyi daha yeni kavrayan biri için birisiyle herhangi bir konuda İngilizce olarak münakaşaya girmek hiç de akıl karı olmazdı. Ancak bugün internet ve sosyal mecralar dünyanın öteki ucundaki bir insanla bile konuşmamıza olanak sağlıyor. Hangi konular ilginizi çekiyorsa o konularla ilgili muhabbetlerin döndüğü bir foruma kaydolun ve sizin gibi düşünmeyenlerin ağzının payını verin. Bu gerçek bir tartışma olmadığı için kimse sizden hemen cevap vermenizi beklemez.

Araştırın, Translate kullanın ve oluşturduğunuz yazının doğru olduğundan emin olunca gönderin gitsin. Zaten gerçek dünyada hiçbir zaman karşılaşmayacağınız insanlara rezil olmak size bir şey kaybettirmez korkmayın. Zaten sıkıştığınız zaman hemen kaçıp forumu terk edebilirsiniz. Bu İngilizce geliştirme yolu ile normal insanlarla muhatap olacağınız için günlük konuşma dilinizi oldukça geliştirirsiniz.

Dizi ve Film İzleyin

Bu klasik bir yöntem aslında lisede veya üniversite hazırlık sınıflarında hocalarınızdan bolca duymuş olmanız muhtemel bu öneriyi ancak biz burada farklı bir şey eklemek istiyoruz. Filmleri Türkçe altyazılı seyretmeyin. Gerekirse filmi baştan sona Türkçe bir şekilde bitirin ardından mümkünse altyazısız, mümkün değilse de İngilizce altyazılı seyredin. Türkçe altyazılı izleyince pek verim almanız olanaksız çünkü beyin otomatik olarak sadece o Türkçe yazıya odaklanacaktır.

Bu şekilde hiç faydasızdır denemez ancak minimumdur. İngilizce geliştirme yolları arasından bu şekilde dizi ve film izleme metoduyla dinlediğinizi anlama yolunda yol kat edersiniz. Ayrıca bu şekilde İngilizce konuşma geliştirme alanında da kendinize yeni şeyler katarsınız. Bir şey izlemek hiç bana göre değil ama gene de bu yöntemi değerlendirmek istiyorum diyorsanız da “voscreen” ve onun türevleri olan aplikasyonları kullanabilirsiniz. Bu uygulamalarda amaç filmlerde size bir şey katacak diyalogları size göstermek ve belli bazı tekniklerle siziz dil konusunda geliştirmektir.

Maruz Kalın

Dil öğrenmede matematik gibi fizik, kimya gibidir. Üzerinde durulmadıkça, tekrar edilmedikçe unutulur gider. Yani günlerce uğraşıp sayfalarca not çıkararak ezberlediğiniz o kelimeler eğer maruz kalmazsanız kafanızdan uçar gider. Peki nasıl İngilizceye maruz kalacağız? En başta telefonunuzun bilgisayarınızın kullandığınız bütün cihazların dilini İngilizceye çevirin. Herhangi bir konuda bir not almanız gerektiğinde notunuzu İngilizce tutun.

Evinizde, yatak odasında veya en çok nerede vakit geçiriyorsanız o odanın duvarlarına dolapların kapaklarına her yere İngilizce kelimler kelime gruplarının yazılı olduğu kağıtlar asın. Gözleriniz her zaman görebilecekleri yerlerde olsunlar. Hayatınızın her alanında İngilizceye maruz kalacak şekilde yerleştirin kendinizi.

Tişörtünüzün üstünde yazanları bile hemen Türkçeye çevirin. Eğer oyun meraklısı biriyseniz. Sakın internette Türkçe yama arayıp durmayın. Ne kadar zorlansanız da oyununuzu İngilizce oynayın. Derslerde öğrendiğiniz, sınav korkusuyla ezberlediğiniz her kelime bir gün uçar gider ancak hayatın herhangi bir alanında gördüğünüz kelimeyi olaylarla bağdaştırdığınız için asla unutmazsınız.

Konuşmaktan Utanmayın

Konuşmaktan utanmayın. Yanlış yapmaktan korkmayın. Kimse doğuştan yabancı dil bilerek doğmadı. Herkes ilk başta tarzanca ve eksik yanlış bir şekilde konuşa konuşa kendini geliştirdi. Ancak yine de utanç duygusunu yenemiyorsanız sizin içinde bir çözüm var kendinizle konuşun. Aynanın karşısına geçin ve kendinize İngilizce bir şeyler söyleyin sonra da kendinize cevap verin. Eğer büyük şehirlerde yaşıyorsanız yolda gördüğünüz turistleri asla kaçırmayın zorla da olsa onlarla birkaç kelime bir şeyler konuşmaya çabalayın. Adı üstünde bu bir dil ve diller konuşmak için üretilmiştir. Konuşmadan İngilizce geliştirme olanağınız sizin için daha zor olacaktır.

İngilizce Düşünmeye Çalışın

Hiç İngilizce bir şeyler konuşmaya çalıştığımızda sürekli duraklarız “ee uu” gibi sesler çıkartırız ve akıcı bir şekilde konuşmayız? Bunun sebebi beynimiz kuracağı cümleyi doğal olarak önce anadilimizle yani Türkçe olarak düşünüp sonra İngilizceye çevirmeye çalışıyor hal böyle olunca da akıcı şekilde konuşmak imkansızlaşıyor. Doğduğunuzdan beri bu şekilde çalışan beynimizi bu konuda eğitmek zor olacak ama bu konuda biraz çaba göstermeniz gerekiyor. O yüzden günlük hayatta İngilizce düşünmek için kendinizi zorlayın veya aklınızdan geçen düşünceleri Türkçeye çevirin.

Haberleri Takip Edin

Çağımız bilgi çağıdır. V e günümüzde güncel bilgilere anında ulaşmak için elimizde internet gibi muazzam bir kaynak var. O yüzden özellikle twitter gibi mecralarda dünyada olan biteni İngilizce olarak bize ulaştıracak kişileri ve ilgi alanınızla ilgili şahsiyetleri takibe alarak onların gönderilerini sıkı sıkıya takip edin zaten birçok sosyal medya platformlarında gönderilen yazıları dilimize çevirme seçeneği vardır. Takıldığınız anda çevirip bakarsınız. Böylece hem gündemden haberdar olabilir hem de kelime haznenizi geliştirirsiniz

Yazın

Milli Eğitimimizin dil öğretme konusunda yaptığı hata sadece kelime ve tense’leri ezberletmeye çalıştırmasıdır. Halbuki belirli teknikler öğretildikten sonra ezberletilmek istenen kelimeler öğrenciler tarafından yazılar yazarak kullanılsa kelimenin kalıcılığı artar. Hazırlık sınıflarında bu uygulama yapılmaktadır. Sizde evinizde bunu uygulayabilirsiniz. Giriş gelişme sonuç şeklinde belli sorulara cevap vermesi şeklinde 300 500 kelimelik yazılar yani essay’ler sizin en önemli İngilizce yazma geliştirme yolunuz olacaktır. Kelimeleri ezberlemeyeceksiniz aynı zamanda kullanmayı da öğreneceksiniz.

Yurtdışında yaşayın

Maalesef hepimizin böyle bir şansı olmasa da imkanı olanlar mutlaka yurtdışına gitmelidir. Bunun en büyük sebebi ise yukarda saydığımız bütün yöntemleri orada zorunlu ve sürekli şekilde uygulamak mecburiyetinde oluşunuzdur. Bu şekilde burada en sıkı şekilde çalışarak aylar sonra ulaşacağınız seviyeye orada birkaç haftaya ulaşacaksınız. Yani konuşmak, okumak, dinlemek ve yazmak zorunda kalacaksınız hayatınızın her alnında. Bu müthiş maruz kalmayla nasıl kısa bir sürede bülbül gibi şakıdığınıza siz bile şaşıracaksınız

Her Şey Sizde Bitiyor

 Bütün yukarda bahsedilen İngilizce geliştirme yolları olarak belirtilen metotlar eğer siz bu iş başarabileceğinize inanmıyorsanız hiçbir işe yaramaz. Yurt dışına bile gitseniz eğer gerçekten istemiyorsanız bu işe başaramazsanız. Zira yıllarca Almanya’da yaşayıp Almanca bilmeyen Türklerin olduğu bilinir. Öncelikle oturun ve bir karar verin. Siz bir şeyi gerçekten istedikten sonra başaramayacağınız şey yoktur.

Leave a Comment