Kara Delikler

Kara delikler günümüzde iç yapısı hala tam olarak çözülememiş fakat çeşitli bilim insanları tarafından yapılan deney, gözlem ve varsayımlarla kara delikler hakkında önemli düzeyde bilgiler elde edilmiştir. Şüphesiz bu bilim insanlarının en önemli isimlerinden biri de Stephen Hawking’dir.

Bilim insanları en hızlı büyüyen kara deliği tespit ettiler - Son Dakika  Haberleri

Güneş’in büyüklüğünün yaklaşık 1.4 katı veya daha büyük yıldızlar yakıtları bittiğinde kütle çekimi etkisiyle kendi içlerine çökerler, bu çöküşle birlikte ortaya daha küçük hacimli ve yüksek kütleli yoğun bir yapı halini alır. Bu şekilde yeni bir kara delik meydana gelmiş olur.

Fizikist - 35 Yeni Kara Delik Çarpışması Tespit Edildi

Kara deliklerin kütle çekim gücü çok yüksek olduğundan kendilerine yaklaşan bir cismi tekillik dediğimiz kara deliğin merkezine doğru kuvvetle çeker. Olay ufkunu geçen bir cisim artık ışık hızıyla tekilliğe doğru hareket edeceğinden artık bu cisim bir enerjiye dönüşür. Kara deliğe yakınlaşmak şelale üzerindeki nehirde kanoyla akımın tersi yönde hareket etmek gibidir en uç kısım da olay ufkunu temsil eder. Uç kısımlara yaklaştıkça şelaleden kaçmak o kadar zorlaşır. En uç kısma gelip yenik düşer ve şelalenin sularına karışırsanız artık buradan geri dönüş yoktur, nasıl ki buradan geri dönüş yoksa olay ufkunu geçen bir cisim için de geri dönüş olmaz.

Kara delik nedir ve nasıl oluşur? - Timeturk Haber

Hawking’in araştırmalarına göre kara delik yapısı oluştuktan sonra içinde ışınım yapmaya devam eder fakat bu yapılar yukarıda da dediğimiz gibi çok yoğun bir çekim kuvveti uyguladığından ışık dalgaları olay ufkundan dışarı çıkamadan tekilliğe geri dönmektedir. Dışarıdan gözlem yapan gözlemciye herhangi bir ışık dalgası ulaşamadığından bu yapılar karanlık olarak gözlemlenmiştir ve günümüzdeki adı olan kara delik adını almışlardır.

Kara Delikler Nasıl Oluşur? – gizibu.com

Gönderilen elektromanyetik dalgalardan da sonuç alınamayan bu yapılar gizemlerini hala saklamaktadır. Yukarıdaki varsayımlardan kastım buydu. Çünkü bu yapılar elektromanyetik dalgaları da içinde hapsediyor. Dolayısıyla buraya gönderilen teknolojik araçlardan da sonuç alınamamaktadır.

En hızlı büyüyen kara delik bulundu - Teknoloji Haberleri

Bu gizemlerin çözülmesiyle birlikte kara deliklerin dünya enerjisine yüksek ölçüde katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Bilim insanları tüm bu gelişmeler için kara delikler hakkında çalışmalarını sürdürmektedir.

Ömer Polat

16.07.2022

Leave a Comment