Medya Okuryazarlığı

Merhaba sevgili inekle Blog Okuru, birlikte medya okuryazarlığının ne olduğu üzerine konuşmaya ne dersin?

Hayatımızın her anında bize eşlik eden kitle iletişim araçlarında, medya okuryazarlık düzeyimizin artması için öncelikle medya okuryazarlığının ne demek olduğuna bakalım. Medya okuryazarlığı; genel tanımıyla çeşitli türden (görsel, işitsel, basılı, vb.) medya mesajlarına erişebilme, erişilen medyaları eleştirel bakış açısıyla çözümleyip değerlendirebilme ve kendi medya iletilerini üretebilme becerisidir.

Medya okuryazarı olabilmek için günlük hayatta çokça karşımıza çıkan radyo, televizyon, gazete ve dergi gibi medya araçlarına hakim olup sosyal medyada gördüğümüz her bilgiyi direkt kabul etmeyip sorgulamamız gerektiğini bilmeliyiz. Kitle iletişim araçlarını kullanırken bir yerden sonra alışkanlık haline geldiğini mutlaka fark etmişizdir. Mesela uykudan uyandığımız zaman saatin kaç olduğuna bakmak için telefonumuza mı bakıyoruz yoksa duvardaki saate mi? ya da telefonu elimize aldığımız zaman ihtiyacımız olduğu için mi alıyoruz yoksa öylesine mi?

Sosyal medyada gördüğümüz bilgiler her zaman doğru olamayabiliyor, peki doğru olduğunu bilmek için neler yapabiliriz?

İlk başta yapmamız gereken şu olacaktır: Doğruluğunu teyit edene kadar bu bilgileri paylaşmamak, beğenmemek. Çünkü başka birileri de bu bilgileri alıp farklı yerlerde paylaşabilir. Böylece belirsiz hatta belki de yanlış bir bilgi insanlar arasında yaygınlaşıp farklı sonuçlar doğurabilir.

Daha sonrasındaysa doğru cevap için güvenilir site ve haber kanallarını incelemek yerinde bir hareket olacaktır. Tabii ki bir anda medya okuryazarı olamayabiliriz ama şunu unutmayalım ki bir şeye başlamak aslında başarmanın yarısıdır. Bu yüzden eleştirel bakış açısı ile durumları değerlendirmeyi unutmayalım. İyi bir medya okuryazarı olabilmek dileği ile.

Gamze Kahriman

21.06.2023

Leave a Comment