ÖSYM’nin Sormayı Sevdiği Romanlar ve Yazarlarımız III: Namık Kemal

Bugüne dek yapılmış sınavlarda karşımıza çıkan eserler, Türk edebiyatının en iyi örnekleri kabul edilen eserlerdir. Hem roman arayışındaki arkadaşlarımız için hem de ÖSYM’nin önem verdiği yazarları merak eden öğrencilerimiz için derledik. Serimizin üçüncü bölümünde konuğumuz Namık Kemal. Keyifli okumalar. 😊

Kalem Kılıçtan Keskindir!

Bu söz ilk olarak Namık Kemal için söylenmiş gibi geliyor bana. Hayatını her daim “Hürriyet” ve “Vatan” fikirleriyle geçirmiş, bu düşünceler için yazdıklarıyla başına türlü musibetler getirmiş. Öyle ki, Türk tiyatrosunda sahnelenen ilk tiyatro eseri “Vatan Yahut Silistre” halkı galeyana getirdiği için Namık Kemal’i oldukça zora sokmuş. Anlatılana göre Namık Kemal, günümüzde Fatih ilçesi sınırlarında bulunan evlerde, zabıtalardan kaçmak için damdan dama atlamış. Gördüğümüz gibi Namık Kemal, oldukça delikanlı mizacıyla, cesur eserler kaleme almayı seviyor. Peki, ÖSYM, Namık Kemal hakkında hangi eserleri karşımıza çıkartıyor? Gelin bakalım.

Vatan yahut Silistre

Vatan yahut Silistre, Namık Kemal’in kaleme aldığı, sahnelenen ilk tiyatro eseridir. Eserin yarattığı heyecan ve olaylar sonucu Namık Kemal, Mağusa’ya sürülmüştür. Olaylar, Kırım Savaşı‘nda gönüllü olarak orduya katılan İslam Bey ile onun peşinden Silistre’ye giden Zekiye adlı genç kızın aşkı etrafında gelişir.

Sahnelenme sırasında “Allah bizlerin muradını versin, biz muradımızı isteriz” şeklinde bağırışların olması ve oyunun içinde de yer yer geçen “Murad” kelimesi padişah Abdülaziz’in yerine veliaht Murad Efendi’nin tahta geçirilmesi dileği olarak algılanmış ve oyunun yasaklanmasına sebep olmuştur.

İntibah

İlk edebi roman olma özelliğini taşıyan İntibah’ta, iyi yetişmiş Ali Bey’in, uygunsuz bir kadın olan Mahpeyker’e aşık olması ve bu aşkın Ali Bey’e maddi ve manevi olarak yıkım şeklinde sonuçlanması anlatılır. Namık Kemal’in bu eseri kaleme almaktaki amacı, Osmanlı Türkçesi’nın roman yazımına uygun olduğunu göstermektir, ancak Namık Kemal bunu başaramamış; özellikle psikolojik tahliller kısmında dili iyi kullanamamıştır.

Cezmi

İlk tarihi roman olarak karşımıza çıkan Cezmi’de, II. Selim döneminde İranlılar ile yapılan bir savaşta yer alan vatansever asker Cezmi karakterinin başından geçenler anlatılır. Eserde tarihi olayların, siyasi söylemlerin ve kahramanlık unsurlarının yanı sıra aşk ve entrika unsurlarıyla da karşılaşmaktayız.

Egemen Bilim

07.10.2022

Leave a Comment