Robert Oppenheimer: Dünya Tarihini Değiştiren Bilim Adamı!

Atom bombasının babası olarak bilinen Oppenheimer, 22 Nisan 1904 doğumludur. New York doğumlu olan bilim insanı, Julius S. Oppenheimer isimli zengin Alman tekstil tüccarının oğludur. 1911 yılında Ethical Culture School of New York’ta eğitim hayatına başlamış ve akademik becerisi erken yaşlarında ortaya çıkmıştır. ABD’nin en eski maden kulübü Mineralogical Club ile yazışmalar yaparak burada 12 yaşındayken konferans verme fırsatını yakalamıştır. 1922 yılında ise Harvard Üniversitesi’ne başlamış ve kimya eğitiminde uzmanlaşarak fizik alanına yönelmiştir.

image002.jpg

1925 yılında Laboratuvar’da çalışmaya başlayarak deneysel fizik üzerine çalışmalar yapmıştır. Ancak asıl ilgisini çeken alanın teorik fizik olduğunun farkına varmıştır. Bu sebeple, Göttingen Üniversitesi Teorik Fizik Enstitüsünde yöneticilik yapan Max Born’un davetini kabul ederek birlikte projeler yapmışlardır. O zamanlar kuantum mekaniği popüler olduğundan bu alan üzerine çalışmalar yaparak 1927’de bu alanda doktora yapmıştır. Kuantum teorisi hakkında birden fazla makale yazmış ve kuantum moleküler teorisine katkıda bulunmuştur.

Robert Oppenheimer

Born-Oppenheimer yaklaşımı olarak bilinen kuantum moleküler teorisi alanında atom çekirdeğinin ve elektron hareketlerinin ayrı ayrı ele alınması gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmalar esnasında, California Üniversitesi, Berkeley Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsünde profesör olarak çalışmalarına devam etmiştir.

Manhattan Projesi adıyla bilinen ve atom bombasını geliştirmesi için bilimsel direktör olması teklif edilen Oppenheimer, bu projeyi yürütmek için Los Alamos denilen bölgeye giderek burada bir laboratuvar kurmuştur. Bu laboratuvar günümüzde hala uzay araştırmaları, tıp, nanoteknoloji ve yenilenebilir enerji gibi farklı alanlarda çalışmalara ev sahipliği yapıyor.

Oppenheimer’ın Liderliğini Yaptığı Bir Bilim Kurulu

Yine Oppenheimer’ın liderliğini yaptığı bir bilim kurulu Los Alamos bölgesinde oluşturulmuştur. Burada dünyanın hiç şahit olmadığı bir bomba icat etmek için görev verilmiştir. Burada daha önce kurduğu laboratuvarın direktörü olarak çalışmanın yanı sıra bomba icadı ve tasarımından da sorumlu olarak çaışmalarına devam etmiştir. Burada diğer çalışma arkadaşlarıyla atom bombasını test etmiş ve dünyanın ilk nükleer enerji testini yapmıştır. Bu testin kod adı ise Trinity idi.

Trinity testiyle Gadget isimli plütonyum cihazını New Mexico üzerinde patlatan Oppenheimer ve çalışma ekibi, 16 Temmuz 1945 tarihinde Los Alamos’un güneyinde bulunan Jornado del Muerto adlı bölgede Alamogordo Bombardıman Alanı ovalarında bir bölge oluşturmuştur.

Bu patlama sonrasında açığa çıkan güç yüzünden 2700 millik alanda radyasyon etkisi oluşmuştur. Bu sayede atom çağı başlamıştır. 3 kez Nobel Fizik Ödülüne layık görülen Oppenheimer, bu ödülü hiç alamamıştır.

Oppenheimer hakkında pek bilinmeyen bir bilgi de şiire ilgi duymasıdır. Harvard Edebiyat Dergisi Hound&Horn’da da bir şiiri yayınlanmıştır. Aynı zamanda Sanskrit dili üzerine de çalışmalar yapmıştır. Ünlü bilim insanı, 1977’de kendini asarak hayata gözlerini yummuştur.  Cesedi yakılarak külleri vazoya konmuştur. Oppenheimer’ın mülkü halka açık bir park ve rekreasyon alanı olarak kullanılmıştır.

Leave a Comment