YKS Serüvenimde Mezuna Kalma ve Mezun Senesi Sürecim

Merhaba sevgili inekle Blog Okuyucuları, bu yazımda sizlere neden mezuna kaldığımı ve mezun senemin nasıl geçtiğini anlatacağım. Öncelikle mezuna kalmayı şahsım adına hiç kimseye önermiyorum çünkü psikolojik ve fiziksel yorgunluğu fazlasıyla yaşayacağınız bir süreç olacağını bilmelisiniz. Fakat öyle durumlar oluşuyor ki insan böyle bir yükün altına girmekten hiç çekinmiyor. Son sınırına kadar zorlamak istiyor. Böyle bir psikolojiye kendinizi hazırladıysanız da kimseyi dinlemeyin ve kendi bildiğinizi yapın çünkü sizi sizden iyi kimse tanıyamaz.

Gelelim ben neden mezuna kaldım konusuna. Ben YKS gibi büyük bir olayın farkına 11. sınıf yazında vardım. Haliyle önümde 1 sene vardı, sadece 12. sınıf. Bu kalan tek senemde ise sadece TYT çalıştım. Elbette de AYT de baktım fakat kötü kaynaklar çözmem ve zaten 12. sınıf AYT konuları derste dinliyorum gibi bir bakış açısına sahip olduğum için ilk senemde TYT iyi geçse de AYT kısmında çuvalladım. Aslında günde 300-400 soru civarı çözmeme rağmen kaynaklar yetersiz olduğundan dolayı bu çözülen sorular maalesef hiçbir işe yaramadı. Size en önemli tavsiyem 300 soru yetersiz bir kaynaktan çözeceğinize, 20 soru gerçekten zorlayıcı ve kaliteli bir kaynaktan çözüm yapın. Ekstra olarak bir konuyu tam olarak bitirmediğinizi düşünüyorsanız, elinizdeki kaynakta o konuyla ilgili tüm soruları çözmeye çalışmayın. Yavaş yavaş, sindire sindire ilerleyin.

Peki nasıl bir sıralama ile mezuna kaldım? TYT 30.000 civarı gelse de AYT ile tam sıralamam 60.000 civarına geriledi. Çoğunuz bu sıralama iyi diyebilir ancak en başta da dediğim gibi insanı en iyi kendisi bilir. Ben de asıl üst noktamın bu olmadığını biliyordum. Zaten istediğim bölümler de bu sıralama ile istemediğim üniversitelerde tutuyordu. Ben de hiç düşünmeden mezuna kalıyorum dedim ve psikolojiye hızlı şekilde adapte oldum.

Bu süreçte dershanemi değiştirdim. Bu dershanedeki arkadaşlarımın hepsi derece istiyordu ve çok iyi liselerde okuyup çok yüksek sıralamalardan mezuna bırakmışlardı. Onların bu motivasyon ve azmi beni de şevklendirdi. Hırslarına dahil oldum. Bu durumda cidden çevreniz, arkadaşlarınız bakış açısı sizi oldukça etkiliyor. Hedefinize hedef koymuş kişilerle bir arada olmak başarının sırlarından birisi diyebilirim kendi adıma. İlk sene TYT iyi bir sıralama geldiği için mezun senemde AYT kısmına yoğunlaştım. Piyasada hangi kaynak övülüyorsa ve derece hedefleyen öğrencilerin elinde dolaşıyorsa bu kaynaklara yöneldim. Zor olsa da günde sadece 20 soru çözsem de gerçekten öğrendiğimi fark ettim ve soruları çözebilmek beni daha da motive ediyordu. Motive oldukça daha sıkı çalışıp daha zor kaynaklar çözmeye başladım. Bir nokta da sıkıştığımda ve işin içinden çıkamadığımda her zaman arkadaşlarıma ve öğretmenlerime soruları hızlı bir şekilde sorup cevaplarını öğrendim. Bir gün bekleyip aynı soruları tekrar çözmeye çalıştım. Asla çekinmeden kim olursa olsun yapamadığınız soruları sorun. Bir kutuda bu soruları biriktirebilirsiniz. Sonunda bunun etkisini göreceksiniz.

Bu planda çalışma dahilinde mezun senesi sonunda sıralamam 30.000 olmuştu. Bu durum beni tatmin etmişti ve bir daha sınav psikolojisini de kaldıramayacaktım zaten. İstediğim bölümler uçak mühendisliği ve gemi inşaatı ve gemi makinaları mühendisliğiydi. Bu ikisi arasında da İTÜ’de okumak için gemi inşaatı ve gemi makinaları mühendisliğini seçtim. Burda da hedefiniz çok önemli. Mutlaka bir hedefiniz olsun ki kendinizi ve hayatınızı buna göre şekillendirin.

Okuduğunuz için çok teşekkürler. Hepinize hayatlarınızda başarılar diliyorum. 🙂

Enes Demir

30.07.2023

Leave a Comment