Verimli Ders Çalışma Yolları

Ders çalışmanın birçok öğrenci için malesef bir zorunluluktan öteye geçemediğini biliyoruz. Eğitim-öğretim hayatınının daha keyifli, verimli ve sorunsuz bir hal almasını istiyorsan eğer, ders çalışmayı bir zorunluluk olmaktan çıkarıp,  daha keyifli bir “aktivite” haline getirebilirsin. En azından daha verimli ve etkili çalışmayı öğrenerek derse ayırdığın süreyi en iyi şekilde kullanabilir ve bu sayede yapmak istediğin diğer işlere de, kendini kötü ve suçlu hissetmeden zaman ayırabilirsin! Unutma, önemli olan kaç saat boyunca çalıştığın değil, ne kadar kaliteli çalıştığın.

Daha düzenli ders çalışmak için inekle’den de faydalanabilirsin. inekle‘de kendi seçtiğin bir öğretmen ile her gün ya da haftanın belli günleri için sözleşebilir, günlük ödevlerini beraber yapabilir ve o gün okulda işlediğiniz konuların üzerinden beraber geçebilirsiniz. Hem biriyle çalışmanın keyfine varabilir hem de sorun olduğunda ya da kafan karıştığında takılmadan ilerleyebilirsin.

Nasıl Daha Verimli Çalışılır?

PlaninOlsun

Bir Planın Olsun. Kimse bir günde aniden verimli bir şekilde çalışmaya başlayacağını ve çok başarılı olacağını söylemiyor. O yüzden hemen pes etmemen gerektiğini baştan söyleyelim. Düzenli ve programlı olmak için çaba sarfetmen önemli.

Çalışmak için masana oturduğunda ne çalışacağını, nereden başlayacağını bil. Düzenli olarak çalıştığın müddetçe bu bir süre sonra senin için çok doğal bir hal alacaktır zaten, merak etme. Okuldan geldiğinde bir süre dinlenebilir, sonrasında ödevlerini tamamlayabilir ve o günkü derslerde aldığın notları hızlıca okuyabilirsin. “Ya ne okuycam da zaman kaybedicem” diye düşünme. Notlarını hikaye okur gibi oku. Günlük yapacağın bu kısa tekrarlar sayesinde sınav döneminde her şeyi en baştan, sıfırdan çalışman da gerekmeyecek ve en nihayetinde çok zaman kazanmış olacaksın. Dilersen notlarına yatmadan önce de göz gezdirebilirsin. İşte, bu noktada düzenli ve anlaşılır, geri dönüp okumak isteyeceğin şekilde ders notu tutmak önemli. Bununla ilgili yazımızı okuyup, bilgi almak istersen; tıkla!

Tabii, her şeyden önce kendini tanıman önemli. Eğer, okuldan gelir gelmez arayı soğutmadan önce ders çalışmak senin için daha kolaysa ve bu sayede daha verimli olacaksan programını bu şekilde oluşturabilirsin.

MolaVerin

Mola Ver. Sen bir makine değilsin! Ders çalışırken kısa molalar vermeli, kendini ve kafanı tazelemelisin. Çalışma süreni 45-50 dakikalık parçalara bölebilir, aralarda da 10 dakika mola verebilirsin. Burada disiplinli olman ve moladan derse geri dönebilmen önemli. Eğer derse devam etmezsen, bir diziye ya da facebook’a takılıp gidersen o gece ya da ertesi gün okulda yaşayacağın pişmanlığı düşün. Kendini boş yere strese sokma!

icecream

Kendini Ödüllendir. Kendine küçük küçük hedefler ve bunların sonunda da minik ödüller koy. Bunlar bir ödevin 3 sorusunu tamamlamaktan bir testi bitirmeye, 5 sayfa okuma yapmaktan ders notlarını tamamlamaya kadar farklı hedefler olabilir. Ödüller ise yine minik olsun. 2 sayfa okuma yapıp kendini 3 saat dinlenmeyle ödüllendirme, yani kendini kandırma : )

hayalkurun

Hayal Kur, Motive Ol. Ne istediğini anla ve kendine ulaşabileceğin ve vazgeçmeyeceğin bir hedef belirle. Bir hedefin olduğunda çalışmak da, dersler de, okul da daha anlamlı olacak emin ol. Kendini çalışırken ve sonrasında rahatlamışken hayal et.

Ulaşmak istediğin hedefi düşün. Ödevlerinin bittiğini, sözlüde takır takır her soruya cevap verdiğini, sınavı geçtiğini ya da istediğin üniversitede yepyeni arkadaşlarınla olduğunu. Hayal et ve ona ulaşmak için elinden geleni yap.

learn

Hazır Çalışıyorken, Boş Durma Öğren. Şu an çalıştığın, çalışmak zorunda olduğun birçok konu sana sıkıcı ve gereksiz gelebilir. Ancak, madem okuyorsun ve çalışıyorsun, hazır bunu yapıyorken okuduklarını anlayarak ve sorgulayarak bunu daha eğlenceli ve öğretici hale getirebilirsin. İçindeki merak duygusunu biraz olsun alevlendirmen yeterli. Sadece okul için öğrenme, kendin için öğren, bilgi sahibi ol.

CalismaOrtami

Nerede Çalıştığın da Önemli. Birçok öğrenci konsantre olmaya pek de elverişli olmayan ortamlarda çalışma hatasına düşüyor. Etrafında, zaten zorla çalıştığın dersten daha enteresan bir şeyler bulmak senin için çok da zor olmayacaktır. O nedenle çalıştığın yerde dikkatini dağıtacak, ilgini çekecek şeylerin az olmasına özen göster. 

Örneğin dağınık bir masa konsantre olmanı zorlaştıracak ve gözün hep başka şeylere kayacaktır. Burada da önemli olan yine senin kendini tanıman. Herkesin ideal çalışma ortamı farklıdır. Müziksiz yapamam diyenlerdensen çalışırken dinleyeceğin müziği seçmende yardımcı olabilecek tavsiyeler için tıkla!

3 thoughts on “Verimli Ders Çalışma Yolları”
  1. Paylaşımınız için teşekkürler.. Siteniz güzel olmuş, ellerinize sağlık.. Kaliteli paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz. Kolay gelsin!

Leave a Comment